Broşür Yapma İşleminin En Kolay ve Eğlenceli Yolu

Çok uzun zamandır tasarımsal olarak kafamı karıştıran broşür yapma işlemini Yumpu Publishing sayesinde çözüme kavuşturdum. Estetik ve görsel üzerine bir iş yaptığım için sıradan tasarımlar ile kendimi ve yaptığım işlerin tanıtımını yapmak istemiyorum.

Modern ve estetik görünümünün yanında her zaman ulaşılabilen ve güncellemeye her zaman açık bir tanıtım benim daha da işime yarar. Artık kâğıt üzerinde elde dağıtılan reklamların broşürlerin zamanı geçti.

Neredeyse sokaktaki herkesin elinde bir hatta iki akıllı telefonu ve bağlı olduğu internet paketi mevcut bu yüzden bu platformlara yönelmek hem daha akılcı hem de gereksiz kâğıt kullanımının önüne geçmek için ideal bir yöntem. Çoğu büyük şirket bile artık kendilerine e-dergi formatında tanıtımlar hazırlatıyor. Elde gezdirilen koca koca katalogların devri neredeyse kapanmak üzere.

Yukarıda da söylediğim gibi işim gereği görsel ve estetik üzerine bir iş yapıyorum. Grafik tasarımları yaptığım ve aynı zamanda da dövme stüdyosu olarak kullandığım bir home office tarzında çalıştığım küçük bir dairem var.

Yaptığım işin belli bir saati olmadığı için ve daha da önemlisi ev ve dükkân kiralarının fazlalığından dolayı böyle iki yeri birleştirme kararı aldım. Hem bu şekilde parasal ve zamansal olarak çok fazla kazancım oluyor. Mezun olup bu işi yapma kararı almamdan sonra gelen süreç tabi ki zorlu oldu.

Öncelikle grafik ve dövme işlerimi aynı anda yapabileceğim bir daire bulmak ilk işim oldu. Bununla da bitmiyor, gelen insanlara ilk girişte hoş bir etki yaratması için içinin dizaynı ve tadilatları baya zamanımı aldı. Bütün bunlar bitince artık kendimi ve yaptığım işleri tanıtabileceğim broşür yapma zamanı geldi diye düşündüm.

Daha önce dövme yaptıranlar bilirler çoğu dövme sanatçısı yaptığı dövme işlerini sergilemek için kullanıcı çokluğu sebebiyle haklı olarak kendilerini İnstagram ya da Facebook üzerinden bazen her ikisini de kullanarak yaptığı işleri bu sosyal medya üzerinden tanıtırlar. İnstagram’ın ve Facebook’un bu kadar yaygın kullanımı ile kendilerine ait web sitesi yapanlar bile bir hayli azaldı.

Web sitesi olanlara baktığımız zaman çoğu eski tarihte kalmış, güncelleme yapmamış olarak göze çarpar. Benim ise tam tersine istediğim Facebook ve İnstagram hesabıma entegre edebileceğim ve istediğim zaman güncelleyebileceğim bir broşür yapmak.

Grafik ve tasarım bilgim olduğu için neredeyse her bilgisayar programını rahatlıkla kullanabiliyorum. Terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali ben de herkese broşür yapma işlemini gerçekleştirirken kendime vakit ayırıp bir türlü yapamadım.

Tuğrul’dan bu iş için yardım istedim. Tuğrul sınıftan aynı işi yaptığım çok yakın bir arkadaşım.

Yumpu Publishing’da Tek Bir Üyelik ile Online Olarak Çalışmaya Başlayın

Konuyu ona bahsettiğim zaman kendisi böyle işler için Yumpu Publishing adlı bir internet sitesini kullandığını söyledi. İlk düşüncem tabi ki koskoca tasarımcı oldun hazır siteler mi kullanıyorsun oldu.

Daha önceki tecrübelerimden biliyorum böyle sitelerin çoğu para tuzağıdır. Sizden ilk başta üyelik ister daha sonra programı indirirsiniz ya da internet üzerinden online olarak çalışabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır.

Programı kullanmaya başladığınız zaman tam işinize yaracak bir özellik kullanacaksınız o anda bir güncelleme ister ve bu güncelleme paralıdır. Bu yüzden böyle sitelerle çok iş yapmak istemem. Hem vakit hem nakit kaybıdır çünkü.

İşlerimin yoğunluğunun azaldığı bir gün artık kendime vakit ayırabilir kendi işimi yapabilirim bilgisayarımın başına oturdum. Tuğrul’un söylediği broşür yapma programını Yumpu Publishing‘yu Google’dan arattım. İlk bakışta şık bir tasarım ile karşı karşıya kaldım. Sol üst köşede sizden yaptığınız tasarımı yüklemenizi istediği bir kutucuk duruyor.

Bu site sizin tasarımlarınızı e-dergi formatına getirirken öncelikle PDF formatına dönüştürmenizi istiyor. Siz kendi yaptığınız tanıtımınızı PDF haline getirip siteye yüklüyorsunuz. Ben bilgisayardan anladığım için bu benim için zor bir işlem değil.

Eğer sizler çok fazla anlamıyorsanız bile korkmanıza gerek yok internette kısa bir arama sonrası bu iş için yüzlerce site bulabilirsiniz. Broşür yapma macerama dönersek, hazırladığım tasarımımı PDF’ye dönüştürüp siteye yükleme yapacakken üyelik istedi. Dedim ki tamam buraya kadar bundan sonrası kesin paralı.

Tuğrul çok bahsetmişti siteden ben de bakacağıma söz vermiştim. Deneyip kimin haklı olduğunu görecektik. Ya o haklıydı bu site çok güzeldi ya da ben haklıydım. Bu siteler zaman kaybıydı.

PDF’den E-Dergi Sürecine Kadar Kolay ve Basit bir Yolculuk

Üyelik işlemine başladığım gibi bitti. Bu beni biraz şaşırtmıştı. Çünkü en basit bir mail sağlayıcıdan mail adresi almak bile bu kadar kısa sürmüyordu. Eğer isterseniz sosyal medya hesaplarınızı bağlayarak tek tıkla da üye olabilirsiniz.

Ben uzun olanı seçtim ama hiç de uzun sürmedi. Bu işlemlerden sonra program kullanmaya hazır duruma geliyor. İnternet sağlayıcımızın hızına ve oluşturduğunuz PDF’nin boyutuna göre belli bir sürede siteye yükleniyor. Bu arada ne kadar büyüklükte oluşturduğunuzun bir önemi yok.

Siteye tasarımınızı yükledikten sonra siteye ilk girişte aşağıda gördüğüm yüzlerce tanınmış derginin tasarımını kullanımına izin veriyor. Sanırım Tuğrul haklı çıkıyordu. Bu zamana kadar bir eksisini görmediğim sitenin fazlalığını gördükçe iyice şaşırıyordum.

Yüzlerce Hazır Şablonu Ücretsiz Olarak Kullanın

Bu yüzlerce hazır şablonu yine istediğim gibi kullanabiliyordum. Yani hazır şablon diye tasarımlarda kısıtlı kalma durumu yoktu. Bu beni daha da heyecanlandırdı. Çünkü böyle hazır şablon kullanımı sunan siteler çoğunlukla hepsi birbirinin kopyası tasarımlara izin veriyorlar.

Bu sitede öyle değildi. Her tasarımı ayrı ayrı her şeyini değiştirebiliyordunuz. Hatta şunu da belirtmek istiyorum. Bu çok büyük bir özellik istediğiniz medyayı yani ses ve görüntüyü e-derginizin içine ekleyebilirsiniz. Bunun için de ekstra bir boyutlandırmaya gerek yok. Yani istediğiniz kadar yüksek kalitede çekim yapın orada sizin istediğiniz şekilde yer alacak.

Bununla kalmayıp internetten de istediğiniz görüntünün, videonun linkini yapıştırıp hazırladığınızın tanıtımınıza ekleyebiliyorsunuz. Yaptığım işlerde ayrıntının görülebilmesi için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmak zorundayım bu yüzden istediğim boyutta görseli yükleyebiliyor olmak benim için ekstra bir avantaj oldu.

Tüm bunları gördükten sonra Tuğrul’u arayıp teşekkür ettim. Bu kadar özelliği bu kadar kolay bir şekilde kullanabiliyordum ve hiç bir ücret ödemiyordum. Bu mükemmel bir şeydi. Tuğrul’a teşekkür için aradığım zaman ekstra bir özelliği de söyledi SEO çalışması yapmana da gerek yok çük Yumpu Publishing bunu kendisi yapıyordu. Yok, artık diye tepki gösterdim. Çünkü SEO çalışması başlı başına ayrı bir uğraştı. Ekstra olarak şunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Ben bilgisayardan anladığım için kullanırken çok problem yaşamadım ama denemek için teknik destek ekibini bir kere denemek için aradım. Buna gerçekten çok şaşırmıştım çoğu sitenin uyuyan teknik destek ekibine kıyasla hızlıca size geri dönen bir teknik destek ekibi var bu yüzden yapamayacağım diye düşünmenize gerek yok.

Profesyonel Bir Programda Bulunması Gereken ve Yumpu Publishing’da Bulunan 7 Özellik

  • Size sunulan hazır şablonların üstünde istediğiniz tasarımı gerçekleştirebiliyor olmanız.
  • Sayfa sayısı, yayın sayısı gibi şeylerle sınırlandıran bir program olmaması gerekir.
  • SEO çalışması gibi bir işi profesyonel bir şekilde yerine getirmesi.
  • Günümüzde kullanılan her platformda uyumlu bir şekilde çalışabiliyor olması gerekir.
  • Görüntü, ses ve videolarınızın yüksek kalitede yüklenmesine izin verilmesi.
  • Kullanımının basit ve kolay olması.
  • Size yardım etmeye hazır bir yardım ekibinin her zaman bulunuyor olması gerekir.