İnternet siteleri kullanılarak elektronik broşür tasarımı nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz?

Öncelikle bu yazıyı yazma amacımdan biraz bahsetmek istiyorum. Küçük kasabamızda açmayı düşündüğümüz bir yoga sınıfımız var ve burada uzak doğunun kadim zamanlarından günümüze ulaşmış teknikleri ve öğretileri, bildiğimiz ve anlayabildiğimiz kadarıyla anlatmak gibi bir niyetimiz var. Bu konu ile ilgili o kadar çok yazdım, çizdim ve konuştum ki bugün bunlardan değil bambaşka bir konudan bahsetmek istiyorum.

Sınıfımızın tanıtım broşürleri için kullandığım bir internet sitesi hakkında bazı fikirlerimi sunmak istiyorum sizlere. Yumpu Publishing adındaki bu internet sitesi ile broşür tasarımı nasıl yapılır benim öğrendiğim gibi sizin de öğrenebileceğinizi ve kolaylıkla uygulamaya geçirebileceğinizi düşünüyorum.

Eğer bir şekilde siz de benim gibi bu tarz bir işin altında kalmışsanız size çok yardımcı olacağını düşünüyorum bu yazının aynı zamanda. Çünkü bu işlerden hiç anlamayan bir insan bile bu site sayesinde harika broşürler ve hatta hatta harika dergiler tasarlayabilir diye düşünüyorum. Çünkü site sahipleri bizlere yapacak çok da bir şey bırakmamışlar diyebilirim.

Hikayemi anlatmaya gelin en başından başlayım ki hem adım adım hangi etaplardan geçtiğimi görün hem de ne kadar kısa sürede ve zorlanmadan broşürümüzü tamamladığımı anlatarak broşür tasarımı nasıl yapılır konusunda bildiklerimi paylaşmış olayım.

Öncelikle günümüzde internet alıp başını yürümüş olsa da hala en etkili yollardan bir tanesi göz göze etkileşim diye düşünüyorum. Zira bunun ispatını hepimiz hayatlarımızda yaşıyoruz mutlaka.

Mesela telefonlarımızdan ya da bilgisayarlarımızdan yaptığımız iletişim çabalarının hep yanlış anlamalara çıktığı gerçeğini herhalde kimse yadsımaz. Bu nedenden dolayı her ne kadar e-broşür dağıtımı ve paylaşımı da aynı önemde ve hatta daha önemli olsa da el broşürü dağıtımı da önemli olduğundan, yeni sınıfımız için bir broşür tasarlamak istedik.

Asıl hedefimiz elden kasaba sakinlerine ve esnaflarına dağıtmak olsa da çevre semtlerden de gelebilecek insanları düşünerek onların kümelendikleri facebook gruplarında da paylaşımlarımızı yapmak ve broşürümüzü onlarında görmesini sağlamak istiyorduk. Bu yüzden klasik broşür tasarım yöntemlerini bir kenara bırakarak daha güncel ve modern bir yöntem belirledik.

Broşür tasarlamak için internet sitelerini kullanmanın birbirinden yapıcı nedenleri var

Bu yüzden hemen kollarımızı sıvadık ve bizim için maalesef en önemli olan iki faktörü en etkili çözebilecek yollara bakmaya başladık. Bu iki faktör tabi ki zaman ve bütçe.

Bütçemiz sıfırın altına çoktan indiğinden bu işi en az yara alacağımız şekilde ya da yara almadan tamamlamak istedik. Ayrıca hem işi çok iyi bilmediğimizden hem de bu tarz siteleri ilk kez kullanacağımızdan zamanda bir sorun çıkabileceğini düşündük.

Ancak bu beklediğimiz tersliklerin hiç birisi gerçekleşmedi ve işimizi kısa sürede tam da istediğimiz gibi halletmiş olduk.

Broşür tasarımı nasıl yapılır konusunda genel bir kanıya varmak aslında çok da doğru değil. Benim burada sizlere anlatacağım tek bir tasarım olamaz tabi ki.

Eğer tasarım yapmak mekanik bir iş olsaydı bütün güzel tasarımlar birbirine benziyor olurdu öyle değil mi? Ancak ne var ki durum böyle değil. Bunun nedeni de konu bazlı tasarım mantığını çözmekten geçiyor. Yani görsel estetik broşür tasarımında en önemli kalem değil.

Asıl önemli olan konumuz hakkında bilgi sahibi olmak ve buna göre görseller seçerek buna göre taslağımızı oluşturmak.

Örneğin yoga konusu açılınca akla ilk gelen şeylerden bir tanesi Hindistan. Hemen ondan sonra da vücudumuzun enerji muslukları görevi gören çakralar geliyor. Bu çakralardan vücudumuzda yüzlerce olsa da yedi tanesi ana vana görevi gördüğünden öne çıkıyorlar.

Bin yıllar önce bu çakralar içsel yolcuğunun sonlarına ulaşmış insanlar tarafından enine boyuna incelenmiş ve bunlara yedi farklı renk vermişler. İşte tasarımım için aradığım bilgi de tam olarak bu. Yani broşürüm dört yaprak, sekiz sayfa olacak ve ilk beyaz sayfamın dışındaki diğer sayfaların renkleri de bu çakralara verilmiş yedi renk olacak.

Bu o kadar önemli ki artık neredeyse broşürümüzün devamı için ağzımızla kuş tutmamıza gerek kalmadı. Bundan sonra ne yaparsak yapalım artık tasarımımızı etkileyici kılmak adına önemli bir anekdotumuz var. Bundan sonra broşür tasarımı nasıl yapılır gösterebiliriz artık herkese.

En güzel yöntemlerden bir tanesi de bana göre broşürü yatay konumda ortanın biraz altından ikiye bölerek, üst kısma açık tonlarda resimler eklemek ve alt tarafa koyu tonda bir arka fon rengi üzerine beyaz yazı ile açıklamalarımızı yazmak. bu metot her zaman işe yarar arkadaşlar unutmayın.

Broşür tasarımını nasıl internet ortamında yayınlayacaksınız

Broşürümüzü elbette bilgisayarımıza yüklü bir programda tasarlamak bizim için dana kapsamlı bir ürün oluşturacaktır. Tabi internette rahatlıkla bulabileceğimiz edit sitelerinden de bu işi halledebilirsiniz.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın önemli olan bu tasarımı PDF formatında kaydetmeniz olacaktır. Çünkü hem benim kullandığım Yumpu Publishing sitesi hem de diğer e-dergi siteleri tasarımları PDF formatında istiyor ve başka hiç bir belge tipini kabul etmiyorlar.

Tasarımı el broşürü olarak hazırladığımız için tabi ses ve videolar bizim için konu dışı kalmak zorunda kaldı. Ancak siz tasarımlarınızda boş yerler bırakarak daha sonra bu boş bıraktığınız yerlere, youtube sitesine yükleyeceğiniz videolarınızı ekleyebilirsiniz.

Videoları başka bir internet sitesine yüklemiş olmanın bize en büyük getirisi dergimiz açılırken hiç bir platformda bekleme yaşatmaması olacaktır. E-broşürümüz hem bilgisayar ortamına hem, android ve iOs cihazlara uyumlu olduğundan bu konuda da problem yaşamayacaksınız.

Hem internet sitenizden hem de facebook gibi sosyal paylaşım ağlarından yaptığınız paylaşımlar bütün sağlayıcı cihazlardan sorunsuz bir şekilde görüntülenebilecektir.

Tabi bu hazırladığımız broşürleri kendi sitemizde yayınlamak için bir koda ihtiyacımız olacak. Bu koda gömme kodu deniyor. Gömme kodunu Yumpu Publishing sitesi dergimizi oluşturduktan hemen sonra bizlere sağlıyor zaten.

Tek yapmamız gereken bunu kendi internet sitemizi ya da hangi interaktif ortamda paylaşacaksak oraya yapıştırmak. Tam olarak yerini bulamadığınızda ise yapabileceğiniz çok güzel bir şey var. Sormak tabi ki. Sitenin destek ekibi harika çalışıyor ve zaten bunu da bir övünç kaynağı haline getirmişler.

Bu işlemlerden sonra artık broşür tasarımınız hem elden dağıtmaya hem de internet ortamında dolaşmaya başlayacaktır. Eğer isterseniz hazırladığınız internet sitesindeki hazır okurlara da paylaşımınızı açabilirsiniz elbette.

Bunun yanında Yumpu Publishing sitesi bir e-dergi sitesi olduğundan deneme seçenekleri arasında yani ücretsiz olarak bütün özelliklerini kullanarak belirli bir sayfa kotasında işlerimizi yapabiliyoruz. Yani broşürümüz tamamıyla bedavaya geliyor.

Bu sayede daha önce bahsettiğimiz iki sorun yani zaman ve bütçe sorunları hallolmuş oluyor. Bir taşla iki şişe kırmak diye buna deniyor olsa gerek. Umarım bu yazımın sizlere bir faydası dokunmuştur ve siz de benim gibi kısa bir sürede ve tek bir kuruş bile harcamadan bröşür tasarımı nasıl yapılır herkese gösterirsiniz.

Broşür tasarımı nasıl yapılır konusunda neden Yumpu Publishing sitesini kullandım

  • – Hazırladığım PDF dosyasını birkaç saniye içinde harika bir e-broşüre çevirdi
  • – Takıldığım her yerde sorduğum sorulara hızlı ve arkadaşça yanıtlar geldi
  • – İstersem müzik ve görüntü koymam da sağlanmış
  • – Gömme kodu sayesinde kendi sitemden ve sosyal ağlardan da broşürümü paylaşabiliyorum.
  • – Hem android, hem apple hem de windows işletim sistemlerine uyumlu
  • – Bütün bunlar aynı zamanda ücretsiz